ΘΕΣΗ ΟΔΗΓΗΣΗΣ

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να καθίσουμε σωστά εμείς και οι επιβάτες μας. Ο καλός ο καπετάνιος πρέπει καταρχήν να διασφαλίσει το πλήρωμα του και στη συνέχεια να καθίσει ο ίδιος σωστά (ίσως πιο σωστά από όλους) προκειμένου να τους ταξιδέψει με άνεση και ασφάλεια. Καθίσματα τύπου πάγκου δεν έχουν καμία θέση στο σκάφος της ανοικτής θάλασσας. Αν πηγαίνουμε για ψάρεμα με βάρκα σε κόλπους τότε μπορεί να είναι πρακτικά. Όχι όμως όταν ταξιδέψουμε σε ανοικτή θάλασσα.

Ποια θέση είναι η ασφαλέστερη;

Η καθιστή. Είτε κινείστε με 25 κόμβους είτε με 55, η καθιστή θέση είναι αυτή που θα σας επιτρέψει να έχετε τον απόλυτο έλεγχο του σκάφους. Δείτε άλλωστε τι συμβαίνει με όλα τα αγωνιστικά και επαγγελματικά σκάφη. Πρέπει λοιπόν το κάθισμά μας να μας διασφαλίζει στήριξη του σώματος ώστε να μπορούμε να είμαστε συγκεντρωμένοι στους χειρισμούς του τιμονιού και του γκαζιού χωρίς να προσπαθούμε να αρπαχτούμε από κάπου για να μείνουμε στην θέση μας. Καθίσματα λοιπόν με πλευρική στήριξη, στηρίζουν τον κορμό και παράλληλα πρέπει να έχουν τέτοιο ύψος που να μπορούν και τα πόδια να στηρίξουν και το σώμα και να μειώσουν τους κραδασμούς. Υπάρχουν βέβαια και τα καθίσματα με ανάρτηση γη αυτό το σκοπό που όμως πρέπει να είναι σωστά και να λειτουργούν σαν ανάρτηση και όχι σαν σούμες που κινείται πάνω κάτω. Να έχουν την σωστή τάση ελατηρίου και υδραυλικής απόσβεσης για τα κιλά σας και τον τρόπο λειτουργίας του σκάφους σας. Και ένα κάθισμα όμως χωρίς ανάρτηση, όταν σας στηρίζει σωστά κάνει πολύ καλή δουλειά.

Η ανάκληση του καθίσματος που θα σας επιτρέψει μια ημιμόριά ή όρθια θέση είναι χρήσιμη σε πολύ χαμηλές ταχύτητες και μικρές αποστάσεις, σε ελιγμούς, ή σε μια απόλυτα ήρεμη θάλασσα. Παράλληλα η θέση οδήγησης πρέπει να είναι τέτοια που να σας επιτρέπει κάλυψη από τον αέρα, απόλυτο έλεγχο της Μανέτας του γκαζιού και καλή ορατότητα ώστε να μπορείτε να βλέπετε τον κυματισμό και να ενεργείτε ανάλογα.

Ένα σημαντικό κεφάλαιο είναι οι θέσεις των επιβατών. Οι επιβάτες μας πρέπει να είναι εξασφαλισμένοι και να μην μπορούν σε καμία περίπτωση να βρεθούν στην θάλασσα ή στο δάπεδο του σκάφους. Ένας καλός καναπές που κρατά τους επιβάτες βαθιά μέσα στο σκάφος και όχι ψηλά και σχεδόν έξω από αυτό είναι ιδανικός για ταξίδευα ειδικά όταν υπάρχουν παιδιά. Και βέβαια οι χειρολαβές αποτελούν ένα ακόμα στοιχείο ασφάλειας. Φυσικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τους επιβάτες και ανεξάρτητα ανατομικά καθίσματα. Αυτό όμως συχνά είναι δύσκολο εφαρμόσιμο κυρίως λόγω χώρου γιατί μειώνεται ο αριθμός των επιβαινόντων.

© 2024 Tropida

Web Design